Hundar i jourhem

Många har frågor om detta med jourhemshund, om de hundarna alltid har problem, olater eller annat som kan vara till hinder eller som kräver mer arbete från dess nya ägare. Därför vill vi här förklara och berätta lite om vad en jourhemshund är och berätta lite om jourhemshundar.

Rottweiler

För det första bör du fundera på vad du ska ha hunden till? Om du söker en hund endast för sällskap kanske du inte bör tänka på de mer krävande raserna som Border Collie etc. Det finns ju vissa raser som är mer utpräglade för ett visst ändamål och kommer dessa hundar till en familj endast som sällskapshund så finns risken att hunden blir understimulerad och problem uppstår.

För det första vill vi bara påpeka att jourhem inte omplacerar en hund bara genom en telefonkontakt och ett kort besök. Samtliga hundar ska skolas in och vad som menas med inskolning förklarar vi nedan.

Inskolning av hund

En hund som bott i ett hem från den var 8 veckor till den, låt oss säga, är 4 år har ju präglats av den familjens rutiner och vardag. I ett nytt hem är det helt andra rutiner och detta är något som hunden kan känna frustration över, sk. separationsångest. För att underlätta både för dig som ny hundägare och för hunden så bör man i största möjliga mån tillämpa en inskolning.

  • Börja med att åka och hälsa på hunden i jourhemmet. Ta kontakt med hunden på ett vänligt och bemötande sätt och det viktigaste av allt: låt ALLTID hunden ta första kontakten med dig/er! Det är ju lika mycket hundens önskan och känslor som man måste se till som till att du och din familj gillar hunden. Allt ska ju stämma både i praktiken och med personkemin.
  • Ta god tid på er när ni är hos jourhemmet. Det ska inte vara en kort visit utan stanna så länge ni känner att det ger er något. Passa på att fråga jourhemmet om hunden. Följ gärna med jourhemmet ut på en promenad med hunden så ni får se hur hunden fungerar utomhus. En hunds beteende inomhus kan skilja sig väldigt mycket mot hur den är ute. Se hur den uppfattar omgivningen och hur den uppfattar ljud och rörelser. Kika gärna på hur hunden går, om den rör sig bra utan hinder eller hälta.
  • Passa på att också se hur den fungerar inomhus. Är den stressad eller lugn, öppen, framåt och nyfiken? Kan den vila och koppla av eller ser den orolig och nervös ut?
  • När ni varit hos jourhemmet och hunden en stund så prata gärna igenom de olika intrycken ni fått av hunden. Var det något som ni undrar över med hundens beteende så prata gärna med jourhemmet om detta.
  • Åk hem och fundera igenom det ni sett, diskutera i familjen. vad ni än gör så låt INTE känslan ”Åhh, vi tycker så synd om den så vi köper den” få det avgörande beslutet. Det är ju en familjemedlem som ni eventuellt kommer få hem. Alla i familjen ska vara överens och veta vad det är ni ger er in på.
  • Åk gärna och hälsa på hunden ytterligare ett par tre gånger så hunden lär känna er och ni lär känna hunden.

Många gånger när det gäller hundar som omplaceras så har de en och annan olat, man får inte hem en ”färdig” hund bara för att den är lite äldre, det kan vara som att börja med en valp, men den äldre hunden kan ha fått lite idéer och olater som man måste jobba bort. Det är jobbigt för hundar att byta hem, även om de är anpassningsbara, och det tar ett tag, ibland upp till flera veckor, innan hunden ”bott in sig” och visar sitt rätta jag.

Många gånger har ägarna lämnat hunden ifrån sig just för att de inte klarade av den. Den som har en omplacering MÅSTE vara beredd på en hel del arbete med hunden, vissa kräver mer andra mindre, men generellt kan man säga att det är så.

Villkor för den som vill ta en jourhemshund:

  • Att Ni åker och hälsa på hunden vid flera tillfällen.
  • Jourhemmet vill i regel gärna ha referenser, någon som de kan kontakta, och som kan intyga att Ni kommer att sköta hunden väl. Det får inte vara en familjemedlem.
  • Att Ni har hundvana, de flesta omplaceringarna kräver det.
  • Jourhem omplacerar i regel inga hundar till heltidsarbetande.
One Comment

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *