Microsoft Edge och webbläsarnas framtid

Webblasare visar design

Året 2016 börjar sakta vankas mot sitt slut och i dessa moderna tider med raketuppskjutningar och mobiler som förbjuds på flighter så är också en annan industri i enorm förändring – internet. Webbutveckling och webbdesign har aldrig tidigare varit mer aktuellt. Så hur ser spåkulan ut inför 2017?

Det gånga året har varit en utvecklande tid för industrin inom webbutveckling och webbdesign. Vi har fått se tillkomsten av en rad nya ramverk eller hjälpmedel samtidigt som multiplattform har blivit allt mer enklare inom apputveckling. Smarta applikationer skapade i enbart javascript och HTML5 har blivit allt starkare och growth-hacking har växt. Ja faktum är att världen inom webb fullkomligt myllrar av startups, ambitioner och drivkrafter från alla möjliga fronter.

Det råder ingen tvekan att trenden ser ut att fortsätta under 2017. Så vad kan vi egentligen förvänta oss mer specifikt? Först och främst måste vi påtala att ingenting är säkert längre när det kommer till framtidskalkyler inom denna bransch – men gissa går alltid. Här är några punkter vi tror kommer bli större och viktigare.

Internet Explorer slår tillbaka

Hör och häpna den gamla räven som alltid använts för att installera en annan webbläsare börjar faktiskt visa sig värdig på riktigt. Microsoft har lagt ner otroliga resurser, kompetens och utveckling på deras nya webbläsare Edge. I tester så har webbläsaren varit allt mer effektiv och till skillnad mot exempelvis Google Chrome så slukar den inte alls lika mycket RAM-minne.

Enligt intervjuer och läckta källor inom Microsoft så är det fortsatt många nyheter att förvänta inom deras webbläsare. För första gången på många år så har deras initiativ inom browsers faktiskt fått se marknadsandelar öka i resultat på bekostnad på av andra. För oss webbutvecklare och skickliga inom webbdesign innebär detta att tiderna av tandgnisslande är förbi. Äntligen har Microsoft börjat gjort rätt.

Öppen källkod – året det slår igenom på riktigt

Samma historia har upprepat sig många gånger förut. Detta är året som open source slår igenom har vi fått höra redan sedan de första IRC-kanalerna började populeras på Freenode. Fast denna gång tror vi att det är annorlunda. Inte minst för att stora jättar såsom Microsoft och Oracle fullkomligt öser ner pengar, tid och utvecklare i en rad Open Source projekt. Dessutom har molnet blivit allt viktigare del och även så teknologier såsom OpenStack. Öppen källkod har aldrig tidigare haft så mycket kapital, vilja och kompetens i omlopp. För webbdesigners och webbutvecklare kan vi nog förvänta oss ännu fler verktyg, APIer, ramverk och initiativ.

Touchbaserade applikationer allt mer vanligt

Att special-anpassa sidor för touchskärmar hos annat än mobiler låter kanske galet. Fast allt fler laptops, monitorer och datorer levereras idag med fullskaliga skärmar som inte bara har touch utan multitouch aktiverat. Att utveckla interaktiva och intuitiva appar och hemsidor som har detta i åtanke kommer kunna medföra en rad nya roliga experiment och funktioner – samtidigt som man ligger i teknisk framkant. Om det sen verkligen kommer lyfta besökarupplevelsen eller inte återstår att se.

Att sia i framtiden när det kommer till webbdesign eller webbutveckling är som sagt inte det lättaste. Men med rätt trendanalys och lite historik bakom sig så lutar vindarna ändå i dagsläget åt punkterna ovan. Så kom ihåg att de med dem i beaktning när du träder in i det nya och fräscha internet-året 2017!