Fem smarta tips för bättre matlagning i köket

Kaffekanna fran inredningsbutik

Matlagning är inte bara konsten att kunna äta oss mätta utan också konsten att ha roligt samtidigt. Matlagning är lika mycket en aktivitet för familjen eller tillsammans med kompisen som det är för en själv. Så hur gör man matlagning lite enklare samtidigt som den blir godare? Vi har listat fem stycken smarta tips för bättre matlagning i köket.

Färska kryddor – dekorering och smak

Många är vi som har skafferiskåpet fyllt med kryddburkar, påsar och torkade örter av olika slag. Så hur kommer det sig att inte fler använder färska kryddor? Basilika, persilja och många andra kryddväxter kan enkelt odlas i köket under förutsättning det finns dagsljus. Färska kryddor är inte bara perfekt för smaksättning och dekoration av mat utan även dekoration av köket själv. Passa på att bygg en egen kryddhylla som ett roligt projekt med sambon eller varför inte köpa några snygga krukor? Grönska och doft är härliga inslag i köket och får dig samtidigt att se ut som en riktig expert.

Göra egna oljor enkelt och snyggt

Köpa olivoljor på närmaste hemköp eller ICA är såklart helt okej, men visste du att man kan göra egna twister på oljor enklare än vad man tror? Chili, vitlök och örter är bara några exempel på utmärkta smaksättare till oljor. Köp ett par snygga flaskor på närmaste inredningsbutik (tomma) och häll i olivolja tillsammans med smaksättare. Detta är perfekt i woker, på sallader eller till bröd – dessutom ser det snyggt ut i kök och hem.

Organisera dig – använd färre saker

För dig som bor i hus eller hem med större familj så är chansen du har samlat på dig många vitvaror under åren. Många är vi som har allt ifrån stora bakmaskiner till otympliga mixers som samlar damm längst bak i köksskåpet. Men hur mycket behöver man egentligen och vad använder man egentligen? För att laga bra mat i köket behövs inte mycket prylar. För dig som redan är student kan du alltså skatta dig lycklig medan du som villaägare kanske bör gå igenom köksskåpen en extra gång. Sälj av gammalt skräp för lite extra klirr i kassan samtidigt som du får mer utrymme. Håll dig till simpla matlagningsmetoder och skala ner antalet hjälpredskap. Faktum är att man klarar sig långt på bara några stekpannor, vispar och spadar.

Skärbrädan viktigare än du tror

Detta är inte så mycket ett tips för enklare matlagning i köket men istället säkrare matlagning. När du använder en skärbräda för att skära upp kött, kyckling eller fisk var noggrann med att notera vilken sida av skärbrädan som används. När du sen ska hacka upp eller skära upp grönsaker så använd den motsatta. Detta hindrar bakterier från att sprida sig och du slipper oroa dig för att grönsakerna får en bismak. Detta tips kan naturligtvis också tillämpas när du hackar vitlök, gullök eller andra fräna grönsaker vars smak du vill hålla separat.

Matlådor – spara pengar och tid

Matlådor är underskattat och bör inte bara användas för att ta med lunchen till jobbet. Ha för vana att alltid göra dubbelt så stora kok när du lagar mat för att spara både pengar och tid. Om du gör köttbullar så rulla några extra och frys in för att enkelt kunna ta fram och steka längre fram. Matlådor är också perfekt för buljonger, soppor och desserter som blir över. Så med andra ord se till att alltid ha ett gäng matlådor tillgängliga för att snabbt kunna frysa in saker. Frysen är underskattad och är inte bara till för den mat vi köper i butik utan bör utnyttjas fullt ut även från vår egen kokkonst.